Oxygene Pascal

Na 25 jaar software ontwikkeling in VB en later VB.Net heb ik er voor gekozen om het Microsoft pad te verlaten.
De software wordt sinds 2017 ontwikkeld met Pascal van RemObject Software, wel nog steeds met Visual Studio en nog steed voor Microsoft dotNet.

Reden voor deze verandering is dat VB.Net niet meer verder ontwikkeld; het wordt nog steeds gesupport, ook op .Net Core, maar nieuwe ontwikkelingen worden alleen gebouwd voor C#.
VB.Net is - naar mijn mening - een "Zombie" taal geworden; het is niet helemaal dood, maar levend kan je het ook niet meer noemen; wanneer je kijkt op VBLang dan zie je dat er op het moment van schrijven meer dan 400 issues zijn.
De oudste is van 2015. En (zo goed als) geen van de requests is ooit gebouwd. Een aantal staan (al jaren) op "LDM Considering", maar er wordt niets gebouwd.
Verder heb ik meerdere problemen en bugs in VB.Net rechtstreeks aangekaart bij de laatste 3 VB.Net PM's - met als resultaat dat geen van deze problemen is opgelost.

Daarom ben ik verder gaan kijken naar een andere programmeertaal.
De eisen waren:
- Case insensitive (C# valt hier mee af)
- Procedurele taal (F# valt hier mee af)
- Een goede IDE
- Zeer goede support (snelle oplossingen voor gemelde problemen / bugs)
- Toekomst bestendig (support voor nieuwe technologieen wordt steeds toegevoegd)
- Een open oor voor goede ideeen om zaken aan de taal toe te voegen

Na een lange zoektocht met het runnen van trials van verschillende talen, waarbij ik ook direct de support heb getest, ben ik uitgekomen bij RemObjects Oxygene, een Oject Pascal implementatie voor o.a. Microsoft .Net waarmee gewoon gebruik gemaakt kan worden van Visual Studio.
Wat betreft de eisen:
- Case insensitive: Oxygene Pascal is case insensitive, maar corrigeert wel automatisch casing fouten om alles leesbaar te houden.
- Procedurele taal: Pascal heeft dit zo'n beetje uitgevonden ....
- Een zeer goede IDE: Ik kan nog steeds Visual Studio gebruiken met al zijn voordelen.
- Zeer goede support: De meeste problemen (ook als die aan mij liggen) worden dezelfde dag nog opgepakt ...
- Toekomst bestendig: Het product wordt voortdurend ontwikkeld; elke week fixes, regelmatig nieuwe toeters en bellen en zo'n beetje alles wat er op dit moment nodig is wordt ondersteund.
- Een open oor: Ze hebben de My Namespace geimplementeerd om eenvoudig de VB applicaties te kunnen porten (en nog heel wat andere ideeen zijn ondertussen geimplementeerd of staan op de lijst voor implementatie).

Na 25 jaar Visual Basic was de Pascal syntax even wennen, maar ondertussen is het een tweede natuur geworden.
Natuurlijk doe ik ook nog steed VB.Net; de oude applicaties blijven gewoon onderhouden in VB.Net. Maar ondertussen werk ik liever met Oxygene.